Himmelsk pekannötpaj

Kolasås

  • 125 gram smör
  • 2 msk bovetemjöl
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,5 dl socker
  • 1/2 tsk salt (köper du saltade pekannötter, halvera saltmängden i receptet)

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 3 minuter under omrörning. Ta av från plattan och låt svalna till rumstemperatur medan du gör pajdegen.

Pajdeg

  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 msk fibrex
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt (köper du saltade pekannötter, halvera saltmängden i receptet)
  • 125 gram smör
  • 3 msk vatten

Blanda alla ingredienser utom smör och vatten ordentligt. Tillsätt smöret i bitar och blanda ihop tills alla smörklumpar är borta. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en smörsmord pajform. Degen ska vara klibbig, häll lite bovetemjöl på fingrarna för att kunnat trycka ut degen utan att den fastnar på fingrarna. Jag gjorde min pajdeg lite för tunn, det blev väldigt höga kanter. Tjockare degbotten och lägre kant hade varit bra.

Låt degen vila i kylskåpet i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda  i ugnen cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

Fyllning

  • 150 g pekannötter
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker

Hacka pekannötterna grovt. Vispa äggen lätt med en gaffel. Vispa upp kolasåsen och blanda ner ägg och vaniljsocker. Blanda ner nötterna försiktigt.

Häll smeten i pajskalet och fördela nötterna jämnt i formen. Grädda i 35-40 minuter på 175 grader.

Pajfyllningen ska vara fast, men akta så att ytan inte blir bränd. Om pajen är för lös men börjar se bränd ut, lägg aluminiumfolie över pajen och sänk värmen till 100 grader och grädda vidare tills fyllningen stelnat.

Låt pajen svalna och förvara sedan i kylskåpet. Allra godast är pajen efter 1-2 dagar.

Image

Pajen är sagolikt god, men mäktig! Servera pajen i tunna bitar, eller lite större bitar med en klick laktosfri turkisk yoghurt blandad med laktosfri crème fraîche för att balansera kolasåsens sötma. Kaffe är väldigt gott till, visserligen ingen IBS-vänlig dryck men då och då slår jag till på en kopp.

Pekannötter liknar valnötter, men med mildare smak. Pekannötter innehåller massa nyttiga ämnen som selen, fosfor, magnesium, zink och fibrer. De kan vara lite svåra att få tag på, jag hittade dem på Coop.

En FODMAP-anpassning av det här receptet.

3 kommentarer

  1. Marianne Wallin · · Svara

    Pekannötspaj

  2. […] var supergott!! Pecanpajen gjorde jag efter detta receptet, det är också glutenfritt. Det är ägg i fyllningen enligt detta receptet. Själv tror […]

  3. […] kommer från hemsidan ibsmat, som har fantastiskt fina recept för alla med ibs baserat på kostbehandlingen Fodmaps. Tack för […]

Lämna ett svar till Thanksgiving – Tuva Lantz Avbryt svar