Pepparkakor

Ca 40 st

  • 2 dl rårör- eller strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 75 g smör
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 3 dl havremjöl (mal hela havregryn till mjöl med stavmixer. OBS! Det krävs ca 4 dl hela havregryn för att få 3 dl havremjöl)
  • 1 ½ dl bovetemjöl
  • 1 dl teffmjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk psylliumfröskal
  • 1 ägg
  • rapsolja till utbakningen
  1. Blanda socker och sirap i en kastrull och låt koka upp på medelvärme.
  2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen.
  3. Låt massan kallna tills den är ljummen, rör inte om under tiden.
  4. Blanda ihop mjöler, salt, bakpulver och psyllimfröskal i en stor skål.
  5. Använd gärna en matberedare med knivar, elvisp med degkrok eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den ljumna sockerblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
  6. Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
  7. Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg.
  8. Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
  9. Kavla ut degen tunt på ett oljat bakunderlag eller köksbänken. (Häll ett par tsk matolja på bakunderlaget och olja in kaveln med ca 1 tsk olja för varje utkavling. Tillsätt mer olja droppvis om det behövs men var försiktig så att det inte blir för mycket.)
  10. Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar.
  11. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
  12. Låt pepparkakorna svalna på ugnsgaller. De är något mjuka när du tar ut dem ur ugnen, men stelnar när de kallnat. Pepparkakorna har en underbar lite knäckig smak och faller inte isär!

Image

En FODMAP-anpassning av det här receptet.

Annonser

4 kommentarer

  1. Jag är förvirrad. Trodde havre innehöll oligosackarider? Håller på att lära mig om foodmaps…

    1. Det stämmer att havre innehåller oligosackarider, men i mindre mängd än t ex vete gör så det är ok att äta 3/4 dl havregryn per dag. Receptet är till ca 40 pepparkakor, så det blir ganska lite havre i varje pepparkaka. Men om du precis börjat med elimineringsfasen i FODMAP bör du kanske inte äta havregryn alls utan vänta tills magen stabiliserat sig. Lycka till med FODMAP, det är mycket att tänka på i början men för mig har det varit värt det.

  2. Okej, tack för svaret! Hur lång tid tid det innan du märkte nån skillnad? Gradvis eller på en gång? 🙂

  3. Det tog några veckor för mig, men det kan ta flera månader för vissa tydligen så ge det lite tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: