Kanelbullar på durramjöl

Så här på kanelbullens dag är det här ett grymt bra recept på kanelbullar! Durramjölet och tapiokastärkelsen är förklaringen. Durra (sorghum på engelska) är ett glutenfritt fiberrikt gräs som är tåligt mot torka och är det femte mest odlade sädesslaget i världen. Durramjöl är dyrt, men det är bara 3,5 dl som används i receptet så det blir inte så dyrt per bulle. Unna dig själv att köpa durramjöl, för det gör tillsammans med tapiokastärkelsen att bullarna håller ihop och blir saftiga.

Ca 30 stycken

Torra ingredienser:

  • 3,5 dl rismjöl
  • 3,5 dl durramjöl, t ex Friends of Adam
  • 1/2 dl tapiokastärkelse (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 1 dl majsstärkelse (maizena)
  • 1/2 dl  fiberhusk (krossade psylliumfröskal)
  • 1/2 dl pofiber
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk mald kardemumma

Övriga ingredienser:

  • 2 rumstempererade ekologiska ägg*
  • 1/2 dl sirap
  • 25 g ekologiskt smör, t ex Arla **
  • 0,5 dl + 6,5 dl laktosfri mjölk
  • 50 g jäst för söta degar

Till utbakning, fyllning och pensling:

  • bovetemjöl eller hirsmjöl
  • smör, socker och kanel
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • pärlsocker

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.

2. Vispa upp 2 ägg med sirap och 0,5 dl mjölk.

3. Smält smöret i en kastrull och ha i resten av mjölken, alltså 6,5 dl. Värm till strax under fingervarmt under omrörning.

4. Rör ihop mjölken/smöret med äggblandningen, tillsätt och rör ut jästen.

5. Blanda med de torra ingredienserna. Först kommer degen vara väldigt rinnig men blanda runt i 5-7 minuter så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Degen ska bli klibbig och börja lossna från kanterna.

6. Låt degen jäsa under bakduk i 35 min.

7. Blanda runt eller knåda degen en stund när den jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig.

8. Dela upp degen i 2 delar på en yta mjölad med bovete eller hirs och kavla ut till stora rektanglar, en i taget. Använd rikligt med bovete- eller hirsmjöl när du kavlar, annars fastnar degen.

9. Bre på smör, kanel och socker. Forma till bullar och lägg i formar på bakplåt.

10. Låt bullarna jäsa på bakplåten i ca 25 min.

11. Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla på bullarna. Strössla över pärlsocker.

12. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 20 min.

kanelbullar

En FODMAP-anpassning av det här receptet.

* Ekologiska värphöns får sprätta i marken, sandbada, sova på sittpinnar och utföra andra beteenden som de behöver göra för att må bra. Läs mer om ekologiska värphöns och deras ägg här.

** Ekologiskt smör är gjort på grädde från kor som haft det bra och ätit foder som de är skapade för att kunna smälta – främst gräs och klöver. I mjölkproduktion som inte är ekologisk utfodras korna ofta med koncentrerat protein från sojabönor som importeras från bl a Brasilien. Där odlas sojan i ensidig odling med hjälp av kemiska bekämpningsmedel som skadar både människor och natur. Kor i ekologisk mjölkproduktion har möjlighet att bete sig naturligt – kor är sociala flockdjur och behöver röra sig fritt för att t ex inrätta sig i flockens rangordning. Kor måste därför kunna gå ut på bete åtminstone under sommarhalvåret och kunna gå ut och röra på sig även på vintern. Läs mer här.

Lämna en kommentar